Sorry! Your browser does not support JavaScript, please enable it if possible.

Hurra för alla läsutmanare!

Tillsammans har ni deltagare i Den stora läsutmaningen läst i 1 078 291 timmar! Över EN MILJON lästimmar! I vår hyllningsfilm till alla er fenomenala fjärdeklasser berättar tävlingsledare Yankho Kamwendo mer – och presenterar alla vinnare! Nu firar vi! 

Årets topplista

Vilka klasser hamnade i topp i Den stora läsutmaningen 2023? Vem kammade hem jurypriserna Årets läsresa och Årets läsutmanarbibliotek? Och vilka hade turen att få bonuspriser?
Se alla vinnare här >

Heja alla läsutmanare!

I år räknar vi in hela 2816 ÅK4-klasser som antagit utmaningen! Så roligt att nästan hälften av alla Sveriges fjärdeklassare deltagit i en riktigt läspeppig höst tillsammans med oss. Vi hejar på er alla och hoppas ni haft en termin fylld av fina läsupplevelser och stärkt läskondis!

Se årets författarsnack

Möt 2023 års författare Frida Nilsson, Petrus Dahlin och Kristina Ohlsson i roliga och spännande författarsnack, där eleverna själva får ställa frågorna! Ni hittar dem alla på vår Youtube-kanal!
Titta här >

Kulturministern på besök

Inför Läslovet besökte kulturminister Parisa Liljestrand läsutmanarklasserna 4A och 4B på Treklangens skola i Gottsunda utanför Uppsala. Det pratades om böcker och läsning, och Parisa Liljestrand antog utmaningen att läsa lika mycket som fjolårets snitt, minst 20 minuter per dag!
Titta här >

Sveriges största lästävling

Den stora läsutmaningen är en årlig lästävling för årskurs 4. Den klass som har läst flest minuter vinner en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby. Häng med tävlingsledare Yankho Kamwendo och årets medverkande författare Petrus Dahlin, Kristina Ohlsson och Frida Nilsson för en höst full av inspiration, pepp och många vinstchanser, med mål att öka både läskondis och läslust!

Gratis bok- och läsinspirationspaket till alla deltagarklasser!

Tack vare ett generöst stipendie från Skandias stiftelse Idéer för livet erbjuds 2023 års deltagande fjärdeklasser i Den stora läsutmaningen ett fint välkomstpaket med bok och läsinspiration till klassrummet. Målet är att öka antalet läsutmanarklasser med 50% inför höstens tävling och skapa ytterligare en morot för deltagande.

Läs mer >

Årets vinster

2023 har vi ett härligare prisbord än någonsin och vi hoppas att det kommer att krydda på lässuget lite extra! Som vanligt är det den åtråvärda klassresan i topp, men vi har ökat på vinstchanserna ytterligare inför höstens tävling.

Se alla vinster här >

Sagt om Den stora läsutmaningen

“Aldrig har jag sett en sådan läsglädje hos mina elever som i år. Hela klassen gillar verkligen att läsa.” /Jeanette Linde, lärare Kastalskolan

“En fantastisk möjlighet att öka intresset för läsning både i hemmet och i skolan!” /Lars Fridell, lärare Engelbrektsskolan Örebro

“Den stora läsutmaningen blev den perfekta moroten för att få min klass att läsa allt vad de bara orkade och förmådde under höstterminen! Aldrig varit med om att en klass varit så peppade på läsning som dessa varit! Tack vare läsutmaningen!” /Maria Nyström, klasslärare Hagenskolan Göteborg

Citat från elev i åk 4 på Bäckseda skola i Vetlanda: "Jag hade aldrig varit på biblioteket i stan tidigare, men nu har jag gått dit med mamma och jag hittade jättemånga bra böcker, både på arabiska och svenska. Och vet du, jag fick ett eget lånekort och allt.”

“Det är en fantastisk skjuts in i böckernas värld och läsningen generellt!” /Anna Hartman, lärare Brottkärrsskolan

Så fick Anna sina elever att läsa mest

När Sveriges fjärdeklassare förra höstterminen tävlade om att läsa mest vann klass 4A på Hallenskolan i Mölndals kommun. I snitt läste varje elev i klassen en timme och tjugo minuter per dag – och läsintresset håller i sig. Här är vinnarklassens lärare Anna Källgrens bästa tips!

Läs mer >

Laddar...