Sorry! Your browser does not support JavaScript, please enable it if possible.

Årets författare

Under höstterminen bjuder vi på digitala boksnack där eleverna har möjlighet att skicka in sina egna frågor! Årets medverkande författare är en toppentrio!

Petrus Dahlin

Petrus Dahlin debuterade 2004 och har sedan dess skrivit en lång rad barn- och ungdomsböcker, bland annat klassiska spökrysarna i Skogens systrar-serien, de gastkramande historierna Hjärtlös, Kurragömma och Vattenskräck och böckerna om Filix Wood, ett äventyr om att våga vara svag och om sökandet efter att bli någon. Han har även skrivit den mycket populära serien om Kalle Skavank och Dilsa, Stockholms södra förorters i särklass coolaste detektiver, och är nu aktuell med förortsdramat Min nya vän Håken, en spännande och suggestiv berättelse om risken att hamna på glid. 2016 vann Kurragömma Bokjuryn i kategorin 9–12 år. 2022 förärades Petrus Dahlin med en litterär skylt av Stockholms stad. På Petrus skylt, som är placerad i anslutning till Skogskyrkogården, finns ett citat från Kalle Skavank-boken Motorsågar i Björkhagen. Petrus är även ledamot i Svenska Barnboksakademin. Han är bosatt i Bagarmossen med fru, tre barn, en katt och en hund.

Foto: Kajsa Göransson
Foto: Anna-Lena Ahlström

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är en av våra största deckarförfattare för vuxna, men har sedan barnboksdebuten med Glasbarnen (2013) även en central plats i barnens bokvärld. Med böcker som Mysteriet på Ödeborgen (2019) och Spökhusets hemlighet (2020) har Kristina Ohlsson vunnit mellanstadieläsarnas hjärtan, och med böckerna om Spökbyrån vänder hon sig även till de lite yngre läsarna. I september kommer Eldhjulet, första delen hennes nya spänningsserie Barnen på Hovenäset. Kristina bor på Kungsholmen i Stockholm och har även ett hus på Hovenäset där flera av hennes böcker utspelar sig. Innan hon blev författare jobbade hon som analytiker på Säkerhetspolisen och som terroristexpert på OSCE i Österrike. När hon inte skriver gillar hon att fotografera och baka.

Frida Nilsson

Frida Nilsson har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga och rör sig i sitt skrivande ofta kring teman om tillhörighet och utanförskap - i soprummet på gården som i Jagger, Jagger (2013), eller i storslagna fabeln Lindormars land (2020). Några av hennes mest älskade böcker är äventyret Ishavspirater (2015) och humoristiska adoptionsdramat Apstjärnan (2005). Frida Nilsson debuterade 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester. Hon är aktuell med Hundägarna och Kattjägarna, en luffarsaga i två delar, inspirerad av Harry Martinsons barndomsskildringar. Frida Nilsson är mångfaldigt prisbelönt både i Sverige och utomlands, och har nominerats ett flertal gånger till Nordiska rådets barn-och ungdomslitteraturpris, Augustpriset och Almapriset. 2021 blev Frida Nilsson den första mottagaren av Svenska Akademiens pris för barn- och ungdomslitteratur. Utöver författarskapet har Frida Nilsson arbetat med manus, teater, och som programledare, bland annat för SVT:s vetenskapsprogram Hjärnkontoret. Hon bor på Mörkö med familjen och deras bassetthundar.

Foto: Ellinor Collin