Sorry! Your browser does not support JavaScript, please enable it if possible.

Årets författare

Under höstterminen bjuder vi på digitala boksnack där eleverna har möjlighet att skicka in sina egna frågor! I år bidrar extra många författare och illustratörer med inspiration och läspepp. Praktisk information om digitala boksnacken hittar du i årets aktivitetskalender >>

Måns Gahrton & Johan Unenge

Måns Gahrton och Johan Unenge är superduon som skapat böcker tillsammans i 40 år, jubileumsår i år! Några av deras mest älskade berättelser är böckerna om Eva & Adam, Ronny & Julia, Livet enligt Rosa och Hotell Gyllene knorren. Flera av bokserierna har också blivit populära filmer. Nu är de aktuella med Rapport från en superhjälte, första delen i nya serien SUPERSKILLZ om Eskil, en helt vanlig kille med ett ovanligt stormigt liv. Superskillz började som serie i Kamrat-Posten. De skriver tillsammans, och Johan Unenge illustrerar. När de inte skapar böcker eller är ute och träffar skolelever så tycker Johan Unenge om att åka skateboard och gå promenader med hunden Beppe. Måns Gahrton spelar fotboll i Svenska Författarlandslaget och skriver barnmusik och dramatik. De bor båda i Stockholmsområdet.

Foto: Susanne Kronholm
Foto: Kelsey Kidd

Elias Våhlund

Elias Våhlund är författaren bakom succéserien Handbok för Superhjältar (som illustreras av hans fru Agnes Våhlund). Förutom att skriva barnböcker jobbar han som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör. Elias har startat och drivit ett treårigt cirkusgymnasium samt en ettårig heltidsutbildning i stunt. Han har också vunnit silvermedalj i VM i artistisk fäktning för Storbritannien och är hedersmedlem i British Academy of Fencing. Böckerna om den mobbade tjejen Lisa som blir superhjälten Röda Masken har sålt över 1 miljon exemplar bara i Sverige och böckerna är Sveriges mest utlånade sedan flera år i rad. Handbok för Superhjältar har översatts till 23 språk och tilldelats priset Årets barndeckare.

Ingela Korsell, Åsa Larsson & Henrik Jonsson

Möt trion bakom den spännande PAX-serien! Ingela Korsell är i grunden lärare men arbetar sedan tio år heltid som författare. Hon är ledamot i Läsrådet. Efter Pax-böckerna har hon skrivit bokserierna Väsenologi och Mutanterna (utgivna på Natur & Kultur). Nu skriver Ingela Korsell på Natur & Kulturs nya läslära Guldklassen tillsammans med författaren Johan Rundberg. Åsa Larsson är en av våra mest populära spänningsförfattare, vars serie om Rebecka Martinsson har sålts i miljontals exemplar runt om i världen och vunnit flera priser. Åsa är uppvuxen i Kiruna och numera bosatt i Stockholm. ”PAX” är hennes första bokserie för unga läsare. Henrik Jonsson är illustratör och serietecknare. Han är utbildad på Kubert School i USA och har tecknat bland annat för kultklassade serieförlaget DC Comics i serier som Batman och Suicide Squad. Han har illustrerat delar av Kung Pow-serien, True Crime och hans egna bok De kommer om natten.

Foto: Thron Ullberg