Sorry! Your browser does not support JavaScript, please enable it if possible.

Så här går tävlingen till

Den stora läsutmaningen är en årlig lästävling för årskurs 4. Den klass som har läst under flest minuter vinner en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby. Förutom det fina förstapriset finns även en mängd andra priser att tävla om, samt ett stort antal bokpaket som lottas ut bland deltagarklasserna oavsett resultat. Tävlingen pågår från 16 september t.o.m. 2 december, därefter rapporteras resultatet in senast 16 december. Vi viktar lästid och antal elever så alla tävlar på samma villkor oavsett storlek på klassen. Klasserna rapporterar totalt antal lästimmar för hela klassen, avrundat uppåt till närmast hela timma. Länk till inrapportering publiceras här på hemsidan vid tävlingens slut, samt i nyhetsbrev. Om du rapporterar för flera klasser ska du fylla i ett formulär per klass eller grupp. Er siffra ska visa det antal timmar som eleverna läst på egen hand. Är du osäker på regler kring vilken typ av böcker som räknas så kika i FAQ.

Prisutdelning sker 23 januari 2025. Årets vinnarceremoni är digital och publiceras på vår Youtube så ni kan fira den tid som passar just er klass bäst.

Viktigt att tänka på vid resultatrapportering

- Perioden som avses är från tävlingens start 16 september till och med tävlingens sista läsdag 2 december.

- Samla klassens totala lästid och avrunda uppåt till närmaste hela timma. OBS: Du ska INTE rapportera in ett snittresultat per elev utan det gemensamma totala antalet timmar. Tips: varje helt ifylld läsrapport motsvarar 10 timmar.

- Er siffra ska visa det antal timmar som eleverna läst på egen hand. Är du osäker på regler kring vilken typ av böcker som räknas så kika i FAQ.

- Om du rapporterar för flera klasser ska du fylla i ett formulär per klass eller grupp.

- Sista redovisningsdag är 16 december. Kom ihåg att samtliga klasser som går i mål och rapporterar in ett resultat i Den stora läsutmaningen kommer i år att belönas med ett gratis bok- och inspirationspaket tack vare stöd från Svenska Akademien.

Formulär för inrapportering hittar du här på hemsidan när det är dags.

Några tips till dig som lärare

• Testa läskondisen hos dina elever genom att göra LegiLexis test AVK1 före och efter Den stora läsutmaningen. Du får då statistik på hur dina elevers läsning har utvecklats under perioden. Sannolikt kommer du att se att de elever som läst mycket under utmaningen också tydligt förbättrat sin läskondition! (Se LegiLexis sajt: legilexi.org)

• Det finns flera smarta sätt att visualisera lästa minuter. I vårt digitala startkit finns en mall med klockor att fylla i för att rapportera lästid. Eleverna kan läsa både i skolan och hemma och fylla i antal minuter och vilken bok de har läst. Har de läst hemma kan en förälder skriva under.

• Du avgör själv hur ni bäst håller reda på era siffror på ett smidigt sätt. Eleverna kanske lämnar in sina tidrapporter i en pärm, eller så sparar ni regelbundet i excel? Om du har flera klasser: räkna resultatet för de olika klasserna separat. Vid tävlingens slut kommer ni få en länk till ett formulär där ni rapporterar in resultat och antal elever för varje klass.

• Visualisera gärna era lästa böcker! Använd till exempel startkitets ”bokryggar”, fyll i och färglägg och klistra upp i klassrummet!

• Uppmuntra gärna elevernas läsning i hemmet! I startkitet hittar du material att sprida till vårdnadshavare.

• Reflektion är en stor och viktig del av läsningen, så beskriv vad ni har läst och berätta för andra! Använd till exempel en bokrapport, titta gärna bland materialet här på sajten. Klasser kan boktipsa varandra, eller så kan skol- eller folkbiblioteket hjälpa er att sprida era boktips? På sajterna jagharläst.se och boktipset.se kan ni också recensera böcker och därmed tipsa andra om dem!

• Fira delmål för att hålla läslusten uppe!

PS. Glöm inte...

• Missa inte årets sidotävlingar: Jurypriset Årets läsresa och tipsa ditt bibliotek om att delta i Årets läsutmanarbibliotek

• Ta del av våra aktiviteter! Under hösten bjuder vi in till tre digitala författarbesök där eleverna får chans att ställa sina frågor till årets medverkande författare. Dessutom bjuder vi in till Läslovschallenge och temaveckor. Aktivitetskalender hittar du under sidan Tävlingskit.

• Lägg till hej@denstoralasutmaningen.se som betrodd avsändare i din mail – under höstterminen får du viktig information och peppiga inslag i veckovisa nyhetsbrev.

• Följ oss på @denstoralasutmaningen på instagram, facebook och på youtube. Det kommer dyka upp en massa roligt under tävlingens gång! Tagga gärna @denstoralasutmaningen eller #denstoraläsutmaningen, så kan vi dela era tips och aktiviteter i våra kanaler!

• Har du några frågor? Kika gärna i vår FAQ!