Sorry! Your browser does not support JavaScript, please enable it if possible.

Så här går tävlingen till

Den stora läsutmaningen är en årlig lästävling för årskurs 4. Den klass som har läst under flest minuter vinner en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby. Förutom det fina förstapriset finns även en mängd andra priser att tävla om, samt ett stort antal bokpaket som lottas ut bland deltagarklasserna oavsett resultat. Tävlingen pågår mellan den 15/9 – 1/12, därefter rapporteras resultatet in (vi viktar läsminuter och antal elever så alla tävlar på samma villkor oavsett storlek på klassen). Prisutdelning sker i mitten av januari 2023.

Några tips till dig som lärare

• Testa läskondisen hos dina elever genom att göra LegiLexis test AVK1 före och efter Den stora läsutmaningen. Du får då statistik på hur dina elevers läsning har utvecklats under perioden. Sannolikt kommer du att se att de elever som läst mycket under utmaningen också tydligt förbättrat sin läskondition! (Se LegiLexis sajt: legilexi.org)

• Det finns flera smarta sätt att visualisera lästa minuter. I vårt digitala startkit finns en mall med klockor att fylla i för att rapportera lästid. Eleverna kan läsa både i skolan och hemma och fylla i antal minuter och vilken bok de har läst. Har de läst hemma kan en förälder skriva under.

• Du avgör själv hur ni bäst håller reda på era siffror på ett smidigt sätt. Eleverna kanske lämnar in sina tidrapporter i en pärm, eller så sparar ni regelbundet i excel? Om du har flera klasser: räkna resultatet för de olika klasserna separat. Vid tävlingens slut kommer ni få en länk till ett formulär där ni rapporterar in resultat och antal elever för varje klass.

• Rapportera också in antal lästa böcker så att vi kan visa och fira hur många böcker som har lästs under perioden (dock utom tävlan och för att kunna fira vårt gemensamma läsresultat på ett roligt sätt). Använd till exempel startkitets ”bokryggar”, fyll i och färglägg och klistra upp i klassrummet!

• Uppmuntra gärna elevernas läsning i hemmet! I startkitet hittar du material att sprida till vårdnadshavare.

• Reflektion är en stor och viktig del av läsningen, så beskriv vad ni har läst och berätta för andra! Använd till exempel en bokrapport, titta gärna bland materialet här på sajten. Klasser kan boktipsa varandra, eller så kan skol- eller folkbiblioteket hjälpa er att sprida era boktips? På sajterna jagharläst.se och boktipset.se kan ni också recensera böcker och därmed tipsa andra om dem!

• Fira delmål för att hålla läslusten uppe!

PS. Glöm inte...

• Missa inte årets sidotävlingar: Jurypriset Årets läsresa och tipsa ditt bibliotek om att delta i Årets bibliotek

• Ta del av våra aktiviteter! Under hösten bjuder vi in till tre digitala författarbesök där eleverna får chans att ställa sina frågor till Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg. Dessutom bjuder vi in till Läslovschallenge och temavecka. Aktivitetskalender publiceras i vårt digitala tävlingskit inför terminsstarten!

• Lägg till hej@denstoralasutmaningen.se som betrodd avsändare i din mail – under höstterminen får du viktig information och peppiga inslag i veckovisa nyhetsbrev.

• Följ oss på @denstoralasutmaningen på instagram, facebook och på youtube. Det kommer dyka upp en massa roligt under tävlingens gång! Tagga gärna @denstoralasutmaningen eller #denstoraläsutmaningen, så delar vi era tips och aktiviteter i våra kanaler!

• Har du några frågor? Kika gärna i vår FAQ!